Urbanisztikai tanulmányterv I. – Losonc, Salgótarján

/
/
Urbanisztikai tanulmányterv I. – Losonc, Salgótarján
A Miniszterelnöki Hivatal Területrendezési Főosztálya és a Nógrád Megyei Területfejlesztési Tanács megbízásából 2001. májusában készült el az Urbanisztikai Tanulmányterv I. Üteme Nógrád Megye, Losonc és Salgótarján térségének fejlesztésére. Az urbanisztikai (területrendezési és területfejlesztési) tanulmánytervben kidolgozásra került a szlovákiai Besztercebányai kerületre és annak határmenti térségeire a szlovákiai Környezetvédelmi Minisztérium által megbízott tervezők által készített, Losonc és térségére fókuszáló területrendezési vizsgálati anyag tükörprojektje. A határon átnyúló térség magyarországi részére kidolgozott terv Nógrád megye egészét elemezve Salgótarján térségére és a megye keleti felére fókuszált. A munka során a vizsgálat eredményein túl megfogalmazódott az első operatív szemléletű határon átnyúló területfejlesztési és területrendezési koncepció, amely az „Arany gyűrű” munkaközi nevet kapta, és szakmailag alátámasztott, koherens területfejlesztési elképzelésként először hívta fel a figyelmet a Pásztó, Bátonyterenye, Salgótarján, Fülek, Losonc városhálózat által alkotott urbanizált térség fejlesztéspolitikai jelentőségére és a 21. számú főútvonal 2X2 sávos autóúttá történő átépítésének fontosságára a határon átnyúló Neogradiensis Eurorégió fejlesztése szempontjából. Tartalmi szempontból jelentős mértékben megalapozta az integrált településfejlesztési stratégia és a benne előre vetített akcióterületi tervek kidolgozását Salgótarján, Szécsény és Balassagyarmat tekintetében.

Észak-déli irányú fejlesztési tengelyek, Közép-Szlovákiában a policentrikus változatban

A Szlovák Köztársaság Területfejlesztési Koncepciója szerinti észak-déli irányú fejlesztési tengelyek Közép-Szlovákiában a hárompólusú változatban

Az Arany gyűrű kialakítása a szlovák és a magyar területfejlesztési koncepciókban kijelölt tengelyekkel

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Kérdése van?

Tegye fel őket alábbi elérhetőségein valamelyikén!

A Városfejlesztés Zrt-t azért alapítottuk 1997-ben, hogy Magyarországon is általánosan használhatóvá tegyük az operatív városfejlesztés bevált eszköztárát, kezdve a komplex városfejlesztési elképzelések valóra váltásának hazai tervezési és megvalósítási módszereivel, valamint szervezeti, jogi és finanszírozási eszközeinek bevezetésével.

Elérhetőség

 H-1075 Budapest, Madách Imre út 2-6. II. lépcsőház 6. em. 57.

Városfejlesztés Zrt © Minden jog fenntartva