Főoldal
2017 12. 22.
Megvalósult...
Megvalósultak a Városfejlesztés Zrt Szombathely Belvárosára készített városfejlesztési tervei.

2017 11. 04.
Integrált...
Az integrált településfejlesztési stratégia és az akcióterületi terv tervezését meghatározó

2017 09. 07.
Kézikönyv a...
Az integrált településfejlesztési stratégia készítésére vonatkozó első

2017 08. 31.
Településrendez...
Az integrált településfejlesztési stratégia alapján a Városfejlesztés Zrt


Kézikönyv a városok számára | 2017 szeptember 07.

szakpolitikai iránymutatás 10 évvel ezelőtt Városfejlesztés Zrt szakértői közreműködésével készült 2007-ben, Városrehabilitáció 2007-2013-ban, Kézikönyv a városok számára címmel

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Területfejlesztési és Építésügyi Szakállamtitkárság a Regionális Programok Irányító Hatóságával együttműködésben készítette a kézikönyvet.

Ez volt az első szakpolitikai iránymutatás, amely a városrehabilitáció és a városfejlesztés terén az akcióterületi terv, az integrált városfejlesztési stratégia (IVS) - későbbi elnevezéssel integrált településfejlesztési stratégia (ITS) - valamint az akcióterületi terv és a városfejlesztő társaság vonatkozásában, a fenntartható urbanizáció és a jól működő településfejlesztés előfeltételét jelentő tervszerű fejlesztés, stratégiai tervezés és stratégiai menedzsment kialakítása érdekében, az állam és a kormány oldaláról ösztönzést és szakmai iránymutatást adott a magyarországi önkormányzatoknak.
Az integrált településfejlesztési stratégia tervezése, az akcióterületi terv - mint megvalósítható komplex városfejlesztési akcióterv, vagyis az akcióterületen megvalósításra kerülő komplex városfejlesztési akció terve - hazai bevezetése és elterjesztése, a városfejlesztő társaság mint a megvalósításhoz nélkülözhetetlen stratégiai és operatív városfejlesztési menedzsment szervezet magyarországi meghonosítása érdekében a Városfejlesztés Zrt által a városrehabilitáció első kézikönyvének megjelenését megelőző 10 évben folytatott, eredményes gyakorlati és elméleti-kutatási tevékenység során felhalmozott tudás eredményeként 2007-ben a szakmai módszertan már kiforrottan rendelkezésre állt a széleskörű bevezetéshez.
Ezt a módszertant és eszköztárat a városrehabilitáció első kézikönyvének megjelenése előtt részletesen kifejtette Bajnai László Városfejlesztés (Scolar Kiadó, Budapest 2007) című könyvében.
Ennek megfelelően a városrehabilitáció első kézikönyvében Az akcióterületi terv módszertana, és a Városfejlesztő társaság fejezeteket, valamint az Integrált Városfejlesztési Stratégia, az Integrált Településfejlesztési Stratégia előde, operatív városfejlesztési szakmai tartalmát a Városfejlesztés Zrt dolgozta ki. A Városfejlesztés Zrt által készített részek szerzője Aczél Gábor és Bajnai László volt, akik Városfejlesztés Zrt elnökének és vezérigazgatójának tisztségét töltötték be a megjelenés évében.
Ez a kézikönyvben is megjelenített operatív városfejlesztési tudás épült be a Városfejlesztés Zrt részvételével készült településrendezési eszközökbe és az általa kidolgozott integrált településfejlesztési stratégiákba valamint akcióterületi tervekbe is.

2006 © Városfejlesztés Webshark
Bemutatkozás | Elérhetőségek | Szolgáltatások | Referenciák | Partnerek | Módszertan | Impresszum | Adatvédelem | Sitemap